Ajda Pekkan ve altyapı maçları

Mini ipuçlarının büyük etkiler yaratabileceğini anlatan, öğrenciler, antrenörler, veliler kısaca hepimizin okuması gereken Murat Özyer’in Basketfaul.com’da çıkan son yazısı “Ajda Pekkan ve altyapı maçları”nı sizlerle paylaşıyoruz.   

Hafta başında Ajda Pekkan ile ilgili bir haber okudum. Yapım şirketi ile 20 yıllık anlaşma imzalamış. Kendisini annemin jenerasyonu severek izlerdi, benim ve kızımın yaş grupları da öyle! Bunun tek nedeni her dönem kendini geliştirerek değişime ayak uydurmasıydı. Belki de değişimlere öncü oldu demek daha doğru olur. Bu; işine, kendine ve seyircisine duyduğu saygıyı ve sevgiyi gösteriyor. Aslında her meslekte olması gerektiği gibi işine tutkuyla bağlılığın en büyük göstergesi değil mi?

Altyapı antrenörlüğü de tutkuyla adanarak yapılacak bir iş; ya hakkını vereceksin, ya da hiç bulaşmayacaksın. Altyapı antrenörlüğünde detaycı olacaksın, iyi bir öğretmen olurken abla, ağabey, anne, baba da olmayı unutmayacaksın.
 
Bu hafta canlı seyrettiğim Emlak Konut – Galatasaray U16 Kız, İstanbul Üniversitesi B – Emlak Konut U14 Kız, Sancak – Emlak Konut U18 Kız, Galatasaray – Anadolu Efes U14 Erkek, Anka- Galatasaray U16 Erkek maçlarını genel olarak değerlendirmek istiyorum.
 
1. 3 senedir U10-U14 kız yaş grupları maçlarını seyrediyorum. Özellikle kız çocuklarına basketbol sevdirmek, oynayanların keyif almasını sağlamak, daha çok topla oynamalarını sağlamak için maçların sezonun ilk 4 ayı 3×3, (çok isteniyorsa) sonraki 4 ay ise 5×5 oynanması gerektiğini düşünüyorum.Potaların yüksekliğini de aşağı çekebilirsek kız voleybolu ile rekabete girebiliriz.
 
Voleybol yaş gruplarına göre 3×3 ve 4×4 uygulamalarını filenin yüksekliğini aşağı çekerek, her çocuğu oyuna dahil ederek yapıyor. Çocuğunuzun devamlı eline top değdiğini, filenin üzerinden smaç vurabildiğini düşünsenize…
 
2. U16 Kız takımlarına seçilmiş oyuncuların fizikleri Avrupa’daki yaşıtlarına çok yakın, bu konuda yetkilileri tebrik ediyorum. Pivot oyuncuların basketbol bilgilerini çok beğendim. Topu yere indirmeden atış yapabiliyor, yardım geldiği zaman boş arkadaşına pas verebiliyor, hızlı hücum açılışında oyun kurucuya baskı varsa bir-iki driplingle ortaya girip pas dağıtabiliyor.
 
Sevgili antrenör arkadaşlar, hücum seti ve baskılı savunma çeşitlerini azaltıp, fundamental çalışmalarına bu aydan itibaren daha çok ağırlık verirseniz; Nisan ayında bambaşka oyuncularınız ve takımınız olacak, size garanti veriyorum.
 
3. U16 Kız milli takımlarda yer alan oyuncuların basketbollarını çok daha hızlı geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum. Şu an Avrupa’daki yaşıtlarına göre bireysel anlamda daha gerideler. Potansiyelleri çok yüksek oyuncular var.
 
Bazı takımlar hızlı hücumda oldukça etkililer, yarı saha hücumunda pas-kat oynuyorlar, bu da güzel ama detaylarını öğrenmeleri gerekiyor. Bunun yanında Nisan ayına kadar perdeleme yapma ve kullanmayı, oyunu okumayı geliştirmeleri gerekir diye düşünüyorum.
 
4. Hakem İsmail Işık ‘a bir paragraf açmam lazım. Kendisini iki senedir alt yapı maçlarında izliyorum; sahadaki genç hakem arkadaşını korumak için tribündeki veliyi sakinleştirirken kullandığı üslup, alan savunması yapan U11 takımı koçu ile kurduğu iletişim ve teknik faul alma potansiyeli yüksek olan oyuncuya babacan yaklaşımı beni çok mutlu etti. Altyapı hakemliğinin tarifini soranlara İsmail Işık’ı seyredin diyorum. Teşekkürler İsmail Hoca…
 
5. Dün Ahmet Cömert Spor Salonu’ndaydım. U14 maçının başlamasına 1 saat kala genç oyuncu Alp büfeye geldi, çikolata istedi. Neden çikolata diye sorunca, bana “az sonra maçım var, enerji versin diye “dedi. Alp, iyi oyuncu olmak için çalışan bir genç, potansiyeli de var. Fundamental kadar dinlenmeyi ve sporcu beslenmesini de öğrenmesi şart.
 
Sevgili Alp;
Antrenman ve maçlardan 1 saat önce yiyebileceklerin aslında şunlar olmalı;
 
* Enerji Barı veya 1-2 adet meyve ( 1 muz, 1 portakal gibi) veya 1-2 avuç fındık-fıstık gibi kuruyemiş
 
Enerji Barını evde yapmanı tavsiye ediyorum, işte sana bir tarif;
 
500 gram yulaf ezmesi, 2 adet muz, 2 adet yumurta,1 çay bardağı bal,
 
1 çay bardağı hindistan cevizi, yarım çay kaşığı tarçın.
 
Yok ben muffin yerim diyorsan;
 
6 yumurta, 2 çorba kaşığı süt, 18 adet donmuş vişne, yarım paket şekerli vanilin, 3 tatlı kaşığı meyveden şeker (sıvı), 12 çorba kaşığı yulaf.
 
Hazırlanışı: Muffin kaplarının en altına 2’şer adet donmuş vişne ve 2’şer çorba kaşığı yulaf koy. Yumurtaları, sütü, şekerli vanilini çatal yardımı ile çırp. Bu karışımı muffin kaplarına paylaştır. 180 derece fırında katılaşana kadar (20-25 dakika) pişir. Afiyet olsun.
 
6. U14 Erkek oyuncularının gelişimleri için; antrenörler idmanlarda şut fundamentallerine daha çok vakit ayırmalı, hücumda perdeleme yapma ve kullanma üzerine mutlaka çalışmalılar.
 
7. Sakatlığı devam eden oyunculara geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum; tam kuvvetlenmeden sahalara dönmeyin lütfen!
 
8. U14 takımlarına seçilen oyuncuların fiziklerinin genelde çok etkileyici olduğunu söylemeliyim. Tam sahada yaptıkları sıkıştırmalı baskılı savunmaları çok etkili, kaptıkları topları daha yüksek oranla sayıya çevirebilmeleri için oyuncuların bitiriş becerilerinin üzerine yoğun çalışılması lazım. Antrenörlerimizin, bireysel donanımı yüksek, kendisine ve takım arkadaşlarına pozisyon yaratan oyuncu yetiştirmeleri, tüm oyunculara perdeleme yapma ve kullanma çalışmalarını arttırmaları şart. Sadece pas-kat ve penetre-pas hücumu öğreterek sezonu bitirirlerse yıldız takıma eksik oyun bilgisi ile oyuncularını göndermiş olacaklar. Sonra da Milli takım turnuvalarında Litvanya, Rusya, Çekya gibi ülkeler bize ters geliyor demeye devam edeceğiz.
 
9. U14 çalıştıran antrenör arkadaşlara 2 konuda önerim olacak;
 
* Birincisi; hızlı hücum drillerini basitleştirip bölgelere göre ayırsınlar. Drilleri seçerken oyuncuların savunmaya göre karar verme becerilerini geliştirecekleri hızlı hücum drillerine öncelik verin! Her bölge için ayrı bir hızlı hücum drilli kullanın!
 
* İkincisi; tam saha baskılı savunmalara hücum etmenin prensiplerini driplingsiz pas maçı ile öğretin!
 
10. Sevgili veliler, antrenörünüze güvenin! Hakemlere kötü söz söylemeyin!
 
Siz çocuklarınızın rol modelisiniz, unutmayın!
 
Çocuğunuzu destekleyin, sporcu beslenmesi, dinlenme ve ders çalışma konusunda “koçluk” yapın, sonuçta bu bir takım çalışması!
 

Kendime not: Daha çok alt yapı maçı seyret, mutlaka alt yapı antrenörleri ile iletişim içinde olmaya devam et! 

Kaynak: Basketfaul.com