Antrenman Planlama Felsefesi
Darüşşafaka U16 takımı antrenörü, üyemiz Can Kasaplar’ın çevirisiyle Koç Aito Garcia Reneses’in antrenman planlama felsefesi notlarını sizlerle paylaşıyoruz.
-Antrenman planlama felsefemi hem A takım seviyesi hem de genç takım seviyesine uygun olacak şekilde oluşturuyorum. Genç oyuncularımıza oyun felsefemizi öğretmek, genç oyuncuların gelişme potensiyellerini dikkate almak önemlidir.
-Başarılı bir takım yaratmada sezon öncesi çalışmaları anahtar rolündedir. Sezon öncesi çalışmalarının anlamı sadece oyuncularımızın iyi bir fiziksel görüntü kazanması değil, aynı zamanda nasıl bir basketbol oynamak istediğimizi anlatacağımız en önemli zaman dilimidir.
-Sezon öncesi başlangıç itibariyle, nasıl bir savunma yapmak istediğimizi, nasıl bir hücum oynamak istediğimizi, sahada nereye ve nasıl koşmamız gerektiğini konuşmaya başlarız. Bu konuşma çok fazla sözel değildir ve kullandığımız spesifik drillerle uygulamalar yaparak ilerleme sağlarız.
-Özellikle *U16 ve U18 seviyesinden A takıma ilk kez geçiş yaşayacak genç oyuncular için A takım seviyesinde onlardan nelerin beklendiğini anlamaları çok önemlidir.
-Genç ya da tecrübeli oyuncularımızı iki grupta değerlendirmeliyiz. Öğrenmek isteyen oyuncular ve zaten bildiklerini göstermek isteyen oyuncular.
– Oyuncularımıza verilecek fırsatlarda genç ya da veteran oyuncu gibi bir ayrım yapmayız. Her oyuncu gelişmek ve büyümek için sıkı çalışmalıdır. Çok çalışan oyuncular bu çalışmalarının karşılığını sahada süre bularak alırlar. Eğer genç oyuncum çok çalışıyorsa, veteran oyuncunun yerine fırsat alacağını bilir ayı şekilden tersi de geçerlidir.
-Veteran oyuncularla ilgili karşılaşılan en önemli sorun başlangıçta bu oyuncuların zaten bildiklerini göstermek isteklerinden kaynaklanır ve bu tabi ki işe yarar ve faydalıdır. Ancak bu oyuncular kendilerine büyümeleri ve gelişmeleri için yeni alanlar yaratamazlar ise genel performansları hep belli bir seviyede kalacaktır.
-Sezon öncesi çalışmak istediğim önemli bir konu bireysel savunma (1 e 1 savunmada agresiflik) ve çok açık alanda hücum konusudur. Bu şekilde bir başlangıç çok komplike bir rekabet ortamı yaratacaktır. Başlangıçta süreci kazanmayı hedefleyin ve adım adım ilerleyin.
-Sezon başı çalışmalarımızda taktiksel anlamda bir derinlik üzerinde çalışmıyoruz. Bazen bu takımımız için bir zorluk olabilir ancak tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki taktik çalışmalarının hafif bir şekilde geride bırakılması oyuncularımızın performansında pozitif bir artış sağlamaktadır.
-Serbest açık hücumlarımız üzerinde çalışırken basit hedefler koyarız, topu içeri indirmek gibi. Topu boyalı alana indirdikten sonra serbest ve açık oyunumuzu oynamaya başlayabilir ya da topu diğer tarafa çevirir zayıf taraftaki perdeleme çıkışlarına bakarız.(topa perdelemelerde eklenebilir)
Bu esnada spesifik oyunları öğretmeye çalışmayız. Oyuncularımızı gözlemler ve yapabildikleri iyi şeyleri bulmaya çalışırız. Bu sayede oyuncularımızın güçlü ve zayıf yönlerini öğrenme şansımız olur. Basitçe oyuncularımız için çizdiğimiz oyunlar oyuncularımızın güçlü yanlarından oluşur.
-Bu benim içinde daha çok taktiksel yönleriyle oynamaya alışmış veteran oyuncularla çalışma anlamında bir zorluk içerir. Eğer motion hücumun felsefesini sezon başında kabul ederlerse çok enerjik bir takıma sahip olabiliriz. Sezon boyunca bu sistemle oynamayı planlamak pek gerçekçi
olmayacaktır. Set oyunlarımızı sistemimize dahil etmeye başladığımızda bu veteran oyuncuların yeniden enerji bulmalarına ve daha yoğun bir basketbol oynamalarına yardım eder.
-Tüm sezonu tek başınıza planlamamalısınız. Asistan coachlarınız ekibinizin diğer üyeleri ve bazen belki oyuncularınız bu planlamaya dahil olmalıdır. Ekibinizdeki asistan coachlarınızın niteliklerine göre her biri planlamaya değişik bir bakış açısı sunabilir.
-Sezon öncesi ve sezon içinde ekibinizle toplantılarınızı takviminize yerleştirmeniz çok önemlidir. Asistan coachlarınız yeni ya da tecrübesiz olabilir. Eğer öyleyse her antrenmanın amacını ve hedeflerini onlara anlatmalısınız.
-Oyuncularıma oyun felsefemi anlatmak yerine antrenmanlarda göstermeyi tercih ederim.
-Antrenman planlamamız oldukça sade ve basittir ve zaman ilerledikçe antrenmanlarımızın içeriğini oyuncularımızın tepkileri ve takımın ilerlemesine göre geliştirmeyi hedefleriz.
-Belirgin bir örnek olarak pick and roll savunmalarımızı toplu oyuncuya ikili sıkıştırma yapmak şeklinde seçtiğimizde, oyuncularımın başlangıç noktası olarak öğrenmeleri gereken konu, sanki pick and roll oyunun başka türlü savunma yöntemi yokmuş gibi sadece ikili sıkıştırmayı öğrenmeleridir. Sezon başında pick and roll savunmamızın analizini yapan takımlara karşı oynadığımızda oyuncularımızı her seferinde daha etkili bir ikili sıkıştırma yapmaları için cesaretlendiririz. Belki bir ay sonra oyuncularımız bu savunmayı mümkün olan en iyi şekilde yapmaya başladıklarında, pick and roll savunma yöntemimizde değişikliğe gider ve belki toplu oyuncunun savunmasına, perdelemenin altından geçerek savunma yapmasını öğretiriz. Oyuncularımız belirli bir süre bu şekilde pick and rolları savunmayı çalıştıklarında ve mükemmelleştirdiklerinde ise iki savunma tekniğini kombine bir şekilde uygulamaya başlayabiliriz. AMACIMIZ, OYUNCULARIMIZIN BÜTÜN MAÇ SENARYOLARINA HAZIR HALE GELMELERİDİR.
-Bir kez oyuncularımız bu noktaya eriştiğinde ise (örneğin birçok savunma tekniğini uygulayabilme) rakibimizin ne tür bir teknik uygulayacağımızı bilmemesi bize fayda sağlar. Sezon başındaki ilk birkaç ay yalnızca belirli tekniklerle stratejimizi kurarken sezonun son bölümünde bu değişik teknikleri kullanırız.
-Antrenman planlamamızın temel bakış açısı takımımızın sadece taktiksel gelişimini değil takımımızın bir bütün olarak gelişimini hedeflemektir.
Kaynak: Mastermind Coaching Clinic 2011 – Barcelona / Coach Aito Garcia Reneses