FIBA Mini Basketbol – Batıkan Kumuk
Üye antrenörlerimizden Batıkan Kumuk’un Portekiz’de katıldığı FIBA 3×3 Mini Basketbol konulu kongredeki gözlemlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Güngör Batıkan Kumuk Kimdir?
Güngör Batıkan Kumuk 1991 Çorlu doğumlu olup, Gazi Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunudur. Hacettepe Üniversitesi, FMV IŞIK Spor ve Darüşşafaka Spor Kulüplerinde görev almıştır. Halen, Bahçeşehir Koleji U16 takımı antrenörü olarak görev yapmaktadır.
Fiba Mini Basketball uygulamasını 5 kıtada(Avrupa, Asya, Afrika, Amerika, Okyanusya) organize etmeye ve bu organizasyonu daha geniş kitlelere yaymaya çalışmaktadır. Mini Basketball IBF ile birlikte oluşturulan fon sayesinde daha alt yaş gruplarındaki sporculara ulaşıp, onlara basketbolu sevdirmek ve yetenekli olan sporculara Erasmus programına benzer bir program ile diğer ülkelerde eğitim almalarını sağlamaya çalışmaktadır. Organizasyonda ki en temel amaç U13 seviyesi altındaki sporculara basketbol sevdirmek, onların yaşlarına inerek doğru basketbolu öğretmeye çalışmak; bunları yaparken de eğlenerek öğrenmelerini ve basketbolun bir oyun olduğunu hatırlatmaktır. Mini Basketball eğitimi normal antrenman metotlarından farklı bir eğitim yolu izlememektedir. Sadece yapılan bütün antrenmanlar oyun ve yarışma ekseninde geliştirilmektedir. Sporcular antrenmanın her anında top ile oynamaktadır. Amaç sporcuya topu sevdirmek ve dribbling kabiliyetini geliştirmektir.
Takip ettiğim antrenmanlarda gözlemlediğim, U10 yaş grubuna öğretmek istedikleri ilk şey dribblingi kesmemek oldu. 2. Olarak 3×3 oynattıkları için pası veren oyuncunun olduğu yerde durmamasını, sürekli hareket etmesini amaçladılar. Bunları yaparken sürekli eksik adam drilleri oynatarak tekrar ettiler(3×2,2×1).
İspanyol ve Portekiz’li koçların en önem verdikleri konu, oyuncuya doğru fundamental (dribbling, şut, pas, savunma, footworks) aşılamak, spacing öğretmek ve özgüven kazandırmak.
Mini Basketball oyun kuralları FIBA kurallarına bağlı kalmak ile birlikte, ülkeler kendi yapılarına uygun yeni kurallarda eklemiştir.
Portekiz Mini Basketball kurallarını incelediğimizde;
Under 8 Kategorisi:
- Ayda en az 1 veya 2 maç yapılmaktadır.
- Her oyuncu süre almak zorundadır.
- Maç arasında turnike, şut yarışmaları düzenlenmektedir.
- Savunma yapan oyuncunun dribbling yapan oyuncudan top çalması yasaktır. (Sadece dribbling yapan oyuncu topu tuttuğu zaman elinden topu çekmelerine izin veriliyor.)
- 3×3 Full Court oynamalarına izin veriliyor.
- Periyot süresi 4-6 dakikadır.
- Saha Ölçüleri 16×20 (3 sayı çizgisi yok)
- Çember yüksekliği 2.60 cm
- 5 numara top ile oynamaktadır.
- Erkek ve Kız sporcular beraber oynayabilmektedir.
- Hakem yönetimi yerel hakemler tarafından yapılmaktadır.
Under 10 Kategorisi:
- Ayda en az 2 veya 3 maç yapmaktadırlar. 5 maçı geçirmemeye çalışmaktadırlar.
- Her oyuncunun oynama zorunluluğu vardır.
- Maç arasında turnike, şut yarışmaları düzenlenmektedir.
- Pozisyona göre temas kısıtlaması mevcuttur.
- 4×4 Full Court oynamalarına izin verilmektedir.
- Periyot süresi 6-8 dakikadır.
- Çember yüksekliği 2.60 cm.
- 5 numara top ile oynamaktadırlar.
- Hakem yönetimi yerel hakemler tarafından yapılmaktadır.
Under 12 Kategorisi:
- Ayda en az 3 veya 4 maç yapmaktadırlar. 6 maçı geçirmemeye çalışmaktadırlar.
- Her oyuncunun oynama zorunluluğu vardır.
- Maç arasında turnike, şut yarışmaları düzenlenmektedir.
- 4×4 Full Court oynamalarına izin verilmektedir.
- Periyot süresi 6-10 dakikadır.
- Çember yüksekliği 2.60 cm.
- 5 numara top ile oynamaktadırlar.
- Hakem yönetimi yerel hakemler tarafından yapılmaktadır.
Portekiz Basketbol Federasyonu saha ölçülerini 16×20 olarak belirlemiştir. Mini Basketball uygulaması yapan diğer ülkelerde değişiklik göstermektedir. Çember yüksekliğini 2.60 cm olarak belirleyip, 5 numara top ile oynamaktalar.
Fas Basketbol Federasyonu ise,
Under 8 kategorisini 3×3, Under 10 kategorisini 4×4, diğer kategorileri ise 5×5 oynatmaktadır. Ayrıca her periyotu kazanan takıma 2 puan verilmekte, kaybeden takıma ise 1 puan verilmektedir. Bu sayede farklı biten maçların önüne geçmek planlanmıştır.
FIBA Mini Basketball uygulamasına geçen ülkeler bu konuda antrenör eğitimlerine de ayrı bir önem vermeye başlamıştır. En dikkat çekici uygulama İtalya Basketbol Federasyonu tarafından yapılmıştır. İtalya Basketbol Federasyonu antrenör lisanslarını ikiye ayırmıştır. Bir tanesini sadece basketbol antrenörleri için yaparken diğer antrenör lisansını ise Mini Basketbol adı altında çıkarmaya başlamıştır. Ayrıca her sene bu konu üzerine 2 tane klinik düzenlemektedirler.
İspanya Basketbol Federasyonu ise antrenör eğitim ve gelişim seminerlerinde oyuncu psikolojisi üzerine daha çok eğilmeye başlamıştır.
Ayrıca ichoachkids.com adlı site üzerinden de bu yaş gruplarına uygun yaklaşımın nasıl olacağını anlatan videolar yayınlanmaktadır.
Portekiz Basketbol Federasyonu her yıl Mini Basketball oynayan yaş kategorilerine sezon sonunda bir şenlik düzenlemektedir. Bu şenlik sonunda ise o yaş kategorilerinde parlayan oyuncuları topladıkları Milli Takım kamplarına benzeyen kamplar yapmaktadırlar.
FIBA Mini Basketball uygulaması, daha çok sporcuya ulaşabilmek ve daha çok sporcuya aynı anda maç yaptırabilmek adına güzel bir uygulama olarak gözükmektedir. Ülkemiz için faydalı bir uygulama olabilir. Özellikle salon sıkıntısı yaşadığımız dönemlerde aynı anda 2 yarı sahayı da kullanarak 4 takımı aynı anda sahaya sokabilme şansımız olabilir. Aynı zaman da 3×3, 4×4 oynatarak her oyuncunun eline top değmesini, her oyuncunun bireysel özelliklerinin gelişmesine ve doğru spacing öğrenmelerine katkı sağlamış oluruz.
Batıkan Kumuk