Murat Özyer ile Röportaj (Bölüm-2)
Soru: Basketbolda şut önemini her geçen gün katlanarak artıyor. Bu yaz Alt Milli takımlarında ve A Milli takım turnuvalarında şut ve serbest atış konuları çok gündeme geldi. Eğitim Kurulu “şut” gibi basketbolumuzun merkezine güçlü şekilde oturan konu için ne yapıyor?
Bomba gibi soru, ağır soruları röportajın sonuna doğru bekliyordum açıkçası. Şimdi diğer sorulardan çekinmeye başladım 🙂 “ŞUT ve Serbest Atış” konuları şahsi olarak benim de ilgi alanım. 2018 senesinden itibaren her sezon sonu, Mayıs ayında başlayarak, Başkanımız Aydın Örs’ün liderliğinde seri toplantılarla (ki bu toplantılara Eğitim Kurulu dışından da davet edilen spor insanları oluyor) eğitim müfredatını ve eğitim faaliyetlerindeki uygulamalarımızı güncelleriz. 2021’de yaptığımız güncelleme toplantıları sonucunda E, D ve C Kademe kurslarındaki şut eğitiminin sürelerini arttırıp, öğretim şeklini değiştirdik. Eğitim sırasında kursiyer antrenörlere şut mekaniği ve çeşitlerini sahada oyunculara öğretilmesi gerektiği şekilde ve deneyimlemelerini sağlayarak öğretmeye ve geliştirmeye başladık. Uygulama sınavlarının da ana konularından biri oldu.
Müsaade ederseniz bu soruyu bir asist gibi kabul edelim. Çünkü müfredatımızdaki bir değişikliğe daha dikkat çekmek istiyorum.
Son yıllarda basketbolda antrenörlerin uzmanlık alanları oluşmaya başladı; yetiştirici antrenörlük, yarışmacı antrenörlük, edit/analiz/istatistik uzmanı antrenör, oyuncu tarama (recruiting) uzmanı antrenör, bireysel gelişim antrenörü, şut antrenörü vb.
Günümüz basketbol antrenörlüğünde uzmanlık gerektiren bu konuları dikkate alarak, tüm genç ve yardımcı antrenörlerin bilgi sahibi olması gereken istatistik-edit-analiz konusunda da
müfredatımızda değişiklikler yaptık. Kurslarımızda E kademeden başlayarak uygulamalı istatistik, D kademeden başlayarak edit ve analiz eğitimleri içerik olarak eklendi. Bu dersler eğitimleri ve sınavları, maçlardan bölümler seyredilerek, güncel bilgisayar programları kullanılarak gerçekleştiriliyor. Sadece teorik eğitimde kalmak istemedik, kursiyerlerin deneyimleyerek öğrenmelerinin onlar için daha faydalı olacağını düşündük ve bence doğru bir karar aldık.
Soru: “Şut “ konusu sizin enerjinizi arttırdı galiba J edit/analiz konusunun girişini yaptığınız için şu soruya geçmek istiyorum; resmi web sitenizde “Şut Kliniği ve Edit/Analiz Çalıştayı” adı altında bir eğitim faaliyeti gözüküyor. Biraz açıklar mısınız lütfen. Bir de kimler katılabiliyor? Biz de katılabilir miyiz? J
Şu an aklıma muazzam bir fikir getirdiniz. Aslında basketbol medyasını zaman zaman eğitimlerimize davet ediyoruz. Neden olmasın, ilk fırsatta misafirim olun lütfen. Buradan basketbol medyası emekçilerine çağrıda da bulunuyorum; eğitim faaliyetleri ile ilgili benim ile iletişime geçebilirsiniz. İlk kahveniz benden 🙂
Antrenörlükte uzmanlık konuları ile ilgili konuları az önce kısa bir giriş yaptım. Şut ve Edit/Analiz konuları daha da detaylandırarak devam edelim o zaman.
Ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki altyapı takımlarının maç ve turnuvalarını gözlemledikten sonra, Eğitim Kurulu olarak şut eğitimi ve analiz & edit konularının ön plana çıkartılması gerektiğini düşünerek, Şubat 2018’den itibaren C ve D kademelerine geçiş kurslarındaki saha uygulama sınavından 85 ve üzeri sınav notu alan antrenörlere yönelik, Temmuz 2022’den itibaren bu konularla ilgili özel bir eğitim projesi olan “Şut Kliniği ve Edit & Analiz Çalıştayı”na başladık.
Bu eğitim projesinin ilki 2022 Temmuz ayında yapıldı. 12 kadın ve 12 erkek antrenör katılımıyla dört gün sürdü. 2023 Temmuz ayında da ikincisi düzenlenen bu etkinliğe 15 kadın ve 15 erkek antrenör katıldı. Bu eğitimlere katılmaya hak kazanan antrenörlerin tüm masrafları TBF tarafından karşılandı.
Bu eğitim projesinin “Şut Kliniği” bölümünde; şut mekaniği, şut geliştirme çalışmaları yanında performans psikolojisi eğitimine de yer verildi. Eğitmenler, eğitime katılan antrenörlere sahada şut tekniklerini öğretip, sonra bunu oyunculara nasıl öğretecekleri konusunda uygulamalı olarak eğitim verdiler.
Analiz&Edit Çalıştayında ise antrenörlere edit, analiz ve raporlama konuları ile ilgili bilgiler güncel teknolojik uygulamaları kullanmaları sağlanarak verildi.
Röportajın devamı yakında yayınlanacak…
Bir sonraki bölümlerde;
-Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yeni uygulamaları
– E Kademe antrenörlerin görev alanları
-Denklik nedir?
-Eğitim içeriği (müfredatı)
-Kurslara başvuru ve katılım verileri
-Eğitim Kurulunun iletişimi
-Alt yapı milli takımları
-Alt yapı antrenörleri için kitap