Murat Özyer ile Röportaj (Bölüm-5)

Röportajın önceki bölümlerine bu linklerden ulaşabilirsiniz.

1.Bölüm:https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-1/

2.Bölüm: https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-2/

3.Bölüm:https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-3/

4.Bölüm:https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-4/

Soru: Antrenör eğitim müfredatının her dönem güncellemesine vurgu yaptınız, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 63 branş için programladığı temel eğitimi anlattınız. Basketbol Antrenörlüğünün diğer 62 branştan farklı ihtiyaçları var mı? Varsa siz bu konular için farklı bir planlama yaptınız mı?
Zorlayıcı bir soru daha 🙂 Bakanlığımızın talimatlarının içinde kalarak ve özellikle altyapı
organizasyonlarını da inceleyerek basketbol antrenörlerimizin branşa özgü bilgi ve deneyim gereksinimlerini öncelik sırası yapıp, ülkemiz şartlarını göz önüne alarak aşağıdaki dört ilave dersi ayrı başlıklar olarak kurslardaki eğitim içeriğimize ilave ettik.
-Uygulamalı olarak şut tekniği, bireysel ve takım olarak şut geliştirme çalışmaları
-Performansta zihinsel beceriler
-Basketbola özgü kuvvet ve dayanıklılık gelişimi
-Basketbolda edit ve analiz 2.kademeden itibaren uygulamalı olarak
-Basketbolda istatistik 1. Kademeden itibaren ders olarak verilmeye başlandı.
Bu uygulamalarımızın, antrenörlerimizin günümüzdeki basketbol ekosisteminde önemli ihtiyaçlarına ilaç olduğunu gözlemledik, geri dönüşler de olumlu olunca enerjimizin arttığını söylemem lazım.

Müfredatta 2024-2025 sezonu için geliştirmeyi düşündüğümüz konular da var. Ekim ayı itibari ile bu konuları detaylandırarak çalışmaya başlayacağız.

Soru: Eğitimlerle ilgili en çok gelen sorulardan biri de seminer ve kurslara katılım şartları ve sayıları. Seminer ve kurslarda katılım sayısı limitli mi? Cevabınız evetse neden? Bu konu ile ilgili sizden bir bilgi alabilir miyiz? 

Öncelikle seminerlerde katılım sayısında bir limit yok. Seminerlerin kayıtları e-devletten yapılıyor ve süresi var. Kayıt tarihi bitikten sonra yapılan başvurular e-devlet sisteminde geçerli olmuyor. 2018 senesinden beri bu konuyu seminerlerde, sosyal medyada ve resmi sitede duyurmaya devam ediyoruz. Ama farklı sebeplerden dolayı antrenörlerimiz kayıt prosedürünü yerine getirmeyi atlayabiliyor. Bu oran her sene azalıyor, ama halen kayıt tarihini kaçırdığı için yaşadığı şehirdeki seminere katılamayan antrenörlerimiz var.

Kurslara gelirsek; 2018’den pandemi dönemine kadar kursların katılımcı limiti; 50 yeni kursiyer + 25 bütünleme idi. Pandemi ile beraber oluşan yeni şartlar sonucu bu sayı 25 yeni kursiyer+10 bütünleme olmak üzere 35 olarak belirlendi. Kurslardaki teknik-taktik derslerinde sahada uygulama eğitimini ağırlıklı hale getirdiğimiz süreçten sonra 35 kişilik kurs uygulamalarının, öğrenim ve değerlendirme açısından daha kaliteli ve verimli olduğunu görünce bu şekilde devam kararı aldık.

Röportajın içerisinde farklı sorulara verdiğim cevaplarda ortak bir noktayı fark etmişinizdir; güncelleme. Güncelleme; aslında Eğitim Kurulu olarak sahada çalışırken ülkemizdeki farklı şartları gözlemleyerek, deneyerek bizim de öğrendiğimizi, kendimizi bu konularda geliştirdiğimizi, hem de antrenör eğitim sistemimizi daha verimli hale getirmeye çalıştığımızı belirtmek istediğim bir kelime.

Sorunuzun diğer kısmına gelirsek; kurslara katılım sayısını 35 kursiyer ile sınırlandırarak ve sahada uygulamayı eğitimimizin önemli bir parçası haline getirerek eğitim kalitemizi ve verimliliğini arttırdığımızı düşünüyoruz. Bununla beraber kurs sayılarımız hakkında da bilgi vermek istiyorum.

2023-2024 SEZONU
KATEGORİKURS SAYISITOPLAM KURSİYER
E270***
D8280
C8280
B270
A135
TOPLAM21735

*** Spor lisesinden mezun olan veya Spor Bilimleri Fakültesi’nin antrenörlük bölümü dışındaki diğer üç bölümden mezun olanlar, TBF’nin açtığı kurslara katılmadan E Kategori belgesi alabiliyorlar. E Kategorisi antrenör belgesini kimlerin alabileceğini daha önceki sorunuzda detaylı anlatmıştım. İçinde bulunduğumuz 2023 senesinde, Eylül ayına kadar TBF “denklik” (kursa katılmadan ve sınavsız şekilde) kapsamında hak edenlere 1.020 adet E Kategorsi antrenör belgesi verdi.

Son olarak şunu da belirtmeliyim; 2022 senesinde 35 kişilik kurs kontenjanı dolduramadığımız zamanların yanında başvuru sayısı çok düşük olduğu için iptal ettiğimiz kurslarımız da oldu. D, C, B Kategorilerde taleplerin yoğun olduğu dönemlerde de ilave kurslar açtığımızı da not düşmeliyim. 

Soru: Netleştirmek için soruyorum. Kontenjanı dolduramadığınız kurslardan bahsettiniz, detaylı rakam verebilirseniz daha anlamlı bir bilgi olacağını düşünüyorum. Eğer sakıncası yoksa…

Bence sakıncası yok rakamlara boğmak istemedim ama haklısınız rakamları vermem bilgiyi kuvvetlendirecektir.

Sizinle Şubat 2018 –Mayıs 2023 arasındaki en çok talep gören D ve C Kategorisi kurslarla ilgili verileri paylaşacağım;

D kategorisi için: yapılan kurs sayısı 35 Katılımcı sayısı: 796  Boş Kalan Kontenjan: 479

C kategorisi için: yapılan kurs sayısı 39 Katılımcı sayısı: 989  Boş Kalan Kontenjan: 747

Röportajın devamı yakında yayınlanacak…

Bir sonraki bölümlerde;

-Eğitim Kurulunun iletişimi

-Alt yapı milli takımları

-Alt yapı antrenörleri için kitap

-Kısa sorulara cevaplar